Osobně teď zkouším spíš přírodní přípravky abych nezatěžovala už tak dost zatíženou/zničenou imunitu feny…. bohužel přírodní přípravky (kapky, obojky na přírodní bázi, přírodní přípravky cdVet) mi příliš nefungují a bohužel nám nepomáhá ani dopování velkého množství vitaminu B proti klíšťatům a komárům. Teď i přesto budu zkušet další přírodní spot.
Nejlepší zkušenost mám však s obojkem Scalibor, který však z výše uvedeného důvodu dávám jen psovi. Krom toho, že funguje na klíšťata a blechy, tak funguje úžasně i proti komárům. Pes komáry vyloženě přitahuje a je bez obojku stále samý hrbolek a popíchaný úplně všude. Letos (bydlíme blízko lužního lesa) nám dokonce nefungují(na nás ani na psy) ani repelenty. Na druhou stranu znám hodně lidí a není jich málo, komu se pesani při nasazení Scaliboru osypali….
Co se týká obojků jiných, tak Kiltix byl dost cítit a obojek zn. Beaphar (či tak nějak se to píše) nefungoval vůbec.
Jinak osobně se mi systém spotů nelíbí v tom smyslu, že se klíště klidně přisaje, ovšem až po přisátí se otráví, zdechne, upadne. Takže to moc nechrání před nákazou borelky. V tomto mi víc vyhovují obojky, jen je to, stejně jako spoty, šílená chemie.
Z chemických spotů mám dobrou zkušenost s advantixem, frontlinem, ale nevyhovuje mě ten princip….no a pak samozřejmě je výborný stronghold, který jsme museli ve finále s fenou také 2x použít a byl drahý, ale skvělý. Ten je myslím i proti ostatním mrchám, když se člověk se psem chystá do zahraničí, je snad i proti srdečním červům….