Grand Prix Anubis |
|
|
|
|
Trhač
Celkem příspěvků: 246
Registrovaný 21 02 2009
|
Zdravím všechny,
zůčastnili jsme se tohoto závodu, pořádaného CCC v Rybníkách u Dobříše, a tak bychom se chtěli podělit o zážitky.
Vzhledem k tomu, že místo znám již z výstav, které se zde konají, nebyl problém to najít. Zázemí je velmi slušné, louky okolo byly posekané, takže v tomto bylo vše OK.
Něco jiného ovšem organizace.
Dle propozic byli “nechrti” na startovce odpoledne, od 12. hodin veterinární přejímka, od 14. hodin potom závody a vyhlašování.
Dopoledne totéž u chrtů. Klasika na kterou jsme už vcelku zvyklí. Ráno cesta z Ostravy, počítali jsme že po 22. hodině pak budeme zpátky doma.
Na místo jsme dorazili v 10 hodin, přeci jen na takovou dálku jsme vyjížděli co nejdříve, člověk nikdy neví.
Po příjezdu jsme koukli na tabuli, kde bylo vypsáno 17 běhů chrtů, pěkně jim to odsýpalo, takže jsme žili v bludech, že se vše v pohodě stíhá.
Ve dvanáct prohlídka, po které se veterinář po anglicku vytratil a ve dvě se začalo běhat teprve druhé!!! kolo závodu chrtů...
No co, těch sedmnáct běhů budou mít hotové za chvíli, že…když ve čtyři odpoledne doběhali chrti,tak se přesunovalo na druhou dráhu, kde se začaly běhat licence- my prý jsme na pořadí až poté, takže paráda.
Běhy nechrtů pak začaly až v 18. hodin odpoledne a to těch běhů bylo zpočátku vypsáno 24! Hlavně i třeba stejné plemeno každý zvlášť, hlavně rozdělit psy s pp a bez- vůbec jsme nechápali jak se to dá stihnout, pokud někteří sebrali “odvahu” a šli se zeptat, jestli bude běh jen jeden, nebo jak to bude, bylo jim v podstatě sděleno, že za vybrané peníze ( které jsou samozřejmě úplně stejné jako u chrtů) nám nikdo za nic neručí... jak české .
Nakonec jsme se domlouvali mezi sebou, kdo s kým poběží, aby těch běhů nebylo tolik. Změny se potom ohlásili rozhodčím, ať v tom není guláš.
Takže jsme doběhali všichni obě kola a najednou to i šlo.
Z Rybníků jsme odjížděli už po tmě. Navíc si chudinka Ališoun ještě zalomila dráp při posledním běhu a majitelka měla tu drzost, že se zeptala, kde je veterinář...no to si dovolila dost- vždyť přece o nic nejde.
Takže celkový dojem? Krásný závod, který bohužel zkazili lidé. Myslím, že hlavní sponzor by byl taky v šoku, vždyť právě tato firma je známá tím, že nechrtům přeje.
Nechápu, proč lidé pořádají závody i pro nechrty, když nám potom na každém kroku dávají najevo, že nejsme vítaní, že chrti jsou ti jediní praví na běhání, zbytek v podstatě není vhodný ani do guláše. Že by majitelům chrtů tolik vadili jiní psi? A proč? Protože z našeho “laického” pohledu to mnohdy vypadá, že s větším zápalem a radostí běhají ti naši “nechrti” ? ( Samozřejmě nejde o všechny chrtí majitele- najdou se i výjimky, ale moc jich opravdu není).
Jestli si někdo myslí, že tímto chováním a odstrkováním nás odradí od tohoto sportu, asi ho musím zklamat. Mě to jen podpořilo v tom, získávat co nejvíce lidí z řad ” nechrtích ” plemen, čím více nás bude, tím lépe.
Jak jseme se shodli s některými přítomnými- pokud by coursing či dostihy byly nutné k získání chovnosti u chrtů, neřekli bychom na zpoždění ani popel, ale chrti běhají jen ” pro radost ” ( a tituly, na které my nárok nemáme) tak jako my, takže zbytečné zdržování, kterého jsme byli svědky jsme absolutně nepochopili.
Závěrem bych ráda poděkovala týmu Českého psa, že na jejich akcích jsem se z ničím podobným nesetkala, tam jsou prostě všichni bráni jako závodníci, kteří se jen neválejí doma na gauči….
|
|
|
|
|
|
|
|
Štěně
Celkem příspěvků: 6
Registrovaný 03 10 2009
|
Přeji všem krásný den,
ráda bych se podělila i o svůj zážitek ze sobotního závodu. Cesta z Valach na místo nám trvala cca 4,5 hodiny. Areál jsme našli bez problémů. Nádherné prostředí, prostorné a čisté zázemí, a skvělá kuchyně (tím bych ráda poděkovala za skvělí gastronomický zážitek manželce majitele areálu), perfektní počasí a na začátku skvělá nálada.
Ale zpátky k závodu. Ráno jsme začali běhat přesně na čas. Ale po prvních několika bězích, museli organizátoři předělat rozdělení běhů (kvůli protestu rozhodčích a majitelů, asi oprávněně - nemohu soudit) tím se vše zdrželo. První kolo jsme doběhali kolem 11:00 sami jsme nechápali proč se druhé kolo začalo běžet až ve dvě hodiny odpoledne, a nálada se pomaličku začala vytrácet.
Někteří kolegové byli již začně iritováni a bohužel jsme byli i svědky několika nevhodných “výměn názorů”. A organizátoři “dostali kartáč” nezčetně krát. Ani se nedivím jejich protivné náladě.
A co se týče postojů chrtařů k nechtařům: obávám se, že to nemá vlastně nic společného se psi, ale že někteří prostě nemají rádi nikoho a umí vše nejlépe.
Ráda bych poděkovala organizátorům, že jsou vůbec ochotni pořádat závody. Není to pro ně žádný med.
|
|
|
|
|
|
|
|
Zdatný pes
Celkem příspěvků: 124
Registrovaný 18 03 2009
|
Ahoj všichni,
v sobotu jsme se také zúčastnili závodu v Rybníkách u Dobříše, a od té doby máme s paničkou jasno, kam už nikdy nepojedeme.
Téměř všechno už napsala Zlatka od krysaříků. Organizace strašná - čtyřhodinové spoždění ostatně mluví za vše. Před závodící nechrty byly zařazeni nejen chrti, ale také všechny tréninky a licence. A tak jsme se u dráhy opékali od 12:30 (přejímka) do 18:30 (1. běh Ališouna). Ze strany oranizátorů žádná omluva, ale “buďte rádi, že si vůbec zaběháte.” Je těžké rozlišit, co je způsobeno jen neschopností a co averzí vůči nechrtům aneb - nacpali se na coursing, dáme jim to sežrat…
Třešničkou na dortu bylo 2. kolo závodu, resp. druhý běh Ališouna v 20:30, kdy si Ali utrhla dráp. Naivně jsme se vydali hledat veterináře, nebo alespoň zdravotnickou službu. Nic takového však na místě nebylo. Nechápu, jak je možné pořádat OFICIÁLNÍ BODOVACÍ ZÁVOD a nemít na místě zajištěnou žádnou zdravotnickou pomoc??? Nechci se ani domýšlet, co kdyby se někomu stalo něco opravdu vážného…
... ale všechno je v pořádku - po dobu závodu chrtů tam přece veterinář ještě byl…
|
|
|
|
|
|
|
|
Zdatný pes
Celkem příspěvků: 146
Registrovaný 26 06 2009
|
Ahoj lidi, na akci jsem kvůli sádře na noze nebyla, ale mrzí mne, co tady čtu. Jestli můžu dát dobrý tip pro lepší dojmy z příštích závodů, jezděte na coursingy, které jsou rozděleny do dvou dnů. Za prvé se vůbec chrtaři a nechrtaři nepotkají, tím odpadne část nepřátelské atmosféry a zklamání, za druhé je počet psů většinou poloviční a to napovídá, že se akce dá i navzdory počasí, technice, organizačním věcem lépe zvládnout. V případě takové “monsterakce” nebývá nakonec spokojený nikdo, a chudák organizátor, tolik práce a nervů, a ještě si nechat nadávat .
|
|
|
|
|
|
|
|
Trhač
Celkem příspěvků: 744
Registrovaný 05 01 2009
|
Pokud jde o veterináře, v případě že nepřesáhne závod počet 100 psů, tak nemusí být na místě během celého závodu. Měl by být z blízkého okolí a na telefonu, tak jak tomu bylo u nás v Radslavicích nebo třeba Hynčicích…
Veterináři jsou podnikatelé a řídí ordinaci, zatím jsem se nesetkala s takovým, který by na trati byl i ochoten být celý den, byť by mu to bylo zaplaceno, což je další důvod, proč zde není.
Veterinář v Hynčicích i chvíli zůstal, protože přeci jen bylo po dešti a taky se chtěl kouknout co to vlastně děláme, ale pak odjel s tím, že máme na sebe tel. čísla a buď přijede nebo dorazí pacoš k němu.
Ideální by byl - veterinář coursingář
|
|
|
|
|
|
|
|
Trhač
Registrovaný 21 02 2009
|
No to je pravda, “kříženec” veterinář- coursingář by byl ideální.
Mě osobně hodně mrzí nevraživost mezi lidmi okolo coursingu- jde přece především o sport našich psů, proč stále dělat rozdíly??
Jak podotkla ” Ališounová“v Rybníkách- agility bylo původně také jen a pouze pro psy s pp, protože jen ti jediní přeci můžou být ti správní- a nakonec běhají i oříšci a mnohdy s daleko lepšími výsledky..
Nechápu proč u nás dochází k takovému rozdělování, proč nemůžou mít tituly i nechrti, když běhají v podtatě tytéž tratě, za stejné peníze a se stejným nasazením.
Proč členové DaC komise rozhodují i za nechrtí plemena, když o nich mluví jen s despektem, v podstatě je odsunují na okraj zájmu.
Vždyť v této době už se málokteré plemeno používá pro svůj původní účel, tak proč by dostihy měly být jen doménou chrtů??
Jen kvůli jednomu chybnému překladu, který se někomu hodil do krámu právě proto, že nechrtí plemena rád nemá...smutné a bohužel hodně české...
|
|
|
|
|
|
|
|
Zdatný pes
Registrovaný 26 06 2009
|
paradoxys - 07 červen 2010 08:47 No to je pravda, “kříženec” veterinář- coursingář by byl ideální.
Mě osobně hodně mrzí nevraživost mezi lidmi okolo coursingu- jde přece především o sport našich psů, proč stále dělat rozdíly??
Jak podotkla ” Ališounová“v Rybníkách- agility bylo původně také jen a pouze pro psy s pp, protože jen ti jediní přeci můžou být ti správní- a nakonec běhají i oříšci a mnohdy s daleko lepšími výsledky..
Nechápu proč u nás dochází k takovému rozdělování, proč nemůžou mít tituly i nechrti, když běhají v podtatě tytéž tratě, za stejné peníze a se stejným nasazením.
Proč členové DaC komise rozhodují i za nechrtí plemena, když o nich mluví jen s despektem, v podstatě je odsunují na okraj zájmu.
Vždyť v této době už se málokteré plemeno používá pro svůj původní účel, tak proč by dostihy měly být jen doménou chrtů??
Jen kvůli jednomu chybnému překladu, který se někomu hodil do krámu právě proto, že nechrtí plemena rád nemá...smutné a bohužel hodně české...
Bohužel, v tomto ohledu s Vámi nemohu souhlasit. Věc je mnohem složitější než se zdá. Věnujte někdy večer volnou hodinu studiu tří řádů, které pro coursing platí, pochopíte, že to není tak jednoduché. A spousta organizátorů vědomě nedodržuje úplně všechno, co by měla právě proto, že myslí na psí zábavu. Také je dobré podívat se, kdo vlastně v takové komisi pracuje s maximálním nasazením, protože je jednoduché myslet si, že právě pro mého psa toho někdo další dělá málo. Aktivně se zapojuji do coursingového dění už přes 10 let, zkusila jsem pozici organizátora, rozhodčího i závodníka, a za tu dobu jsem bohužel musela dát “tvůrcům pravidel chrtařům” v hodně věcech za pravdu.
|
|
|
|
|
|
|
|
Zdatný pes
Celkem příspěvků: 124
Registrovaný 18 03 2009
|
Chápu, že coursing nějaká pravidla mít musí. Jak říkáte, vyzkoušela jste si různé role - zkusila jste přijít na závod s “vořechem” ?
Co všechno už jsme si museli vyslechnou - někdy i přímo od organizátorů akce - ať si pořídíme normálního psa, to je zas ten vořech atd. Na jednom loňském závodě dokonce člen DaC komise doslova vykřikoval, co na oficální akci dělá takové zvíře, že to pak nemá žádnou úroveň!!! A vůbec mu nevadilo, že stojíme hned vedle.
Bylo by dobré si uvědomit, že kromě tří coursingových řádů tady platí ještě jeden - český právní řád. Jezdíme na stejné akce jako chrtaři, platíme stejné peníze a co za to máme?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zdatný pes
Registrovaný 26 06 2009
|
Ališoun - 07 červen 2010 09:06 Chápu, že coursing nějaká pravidla mít musí. Jak říkáte, vyzkoušela jste si různé role - zkusila jste přijít na závod s “vořechem” ?
Co všechno už jsme si museli vyslechnou - někdy i přímo od organizátorů akce - ať si pořídíme normálního psa, to je zas ten vořech atd. Na jednom loňském závodě dokonce člen DaC komise doslova vykřikoval, co na oficální akci dělá takové zvíře, že to pak nemá žádnou úroveň!!! A vůbec mu nevadilo, že stojíme hned vedle.
Bylo by dobré si uvědomit, že kromě tří coursingových řádů tady platí ještě jeden - český právní řád. Jezdíme na stejné akce jako chrtaři, platíme stejné peníze a co za to máme?
Teď bych strašně nerada, aby má odpověď vyzněla jakkoliv zle. Mám doma i dogu bez PP, takže vím, jak mě občas díky tomu někdo naštve. Ale pokud budete chtít hodně křičet, že je Vám křivděno, docílíte bohužel jen jediného, organizátoři budou muset začít v plném rozsahu respektovat jediná platná pravidla, která máme, a Váš pejsek si už jinak než na tréninku nezaběhá, a to by určitě byla škoda
|
|
|
|
|
|
|
|
Trhač
Registrovaný 21 02 2009
|
Peťula - 07 červen 2010 09:28 Ališoun - 07 červen 2010 09:06 Chápu, že coursing nějaká pravidla mít musí. Jak říkáte, vyzkoušela jste si různé role - zkusila jste přijít na závod s “vořechem” ?
Teď bych strašně nerada, aby má odpověď vyzněla jakkoliv zle. Mám doma i dogu bez PP, takže vím, jak mě občas díky tomu někdo naštve. Ale pokud budete chtít hodně křičet, že je Vám křivděno, docílíte bohužel jen jediného, organizátoři budou muset začít v plném rozsahu respektovat jediná platná pravidla, která máme, a Váš pejsek si už jinak než na tréninku nezaběhá, a to by určitě byla škoda 
No tak ohledně tohoto bych se chtěla zeptat.. Jak je to v okolních státech? Porušují tam pravidla, nebo je u nás prostě chybný překlad- jak jsem se dočetla. Já naše coursingové řády sice nečetla celé, ale diskuze, která se po schválení DaC komisí strhla mě nenechala na pochybách, že je něco prostě špatně. Když jsem si mohla vyběhat Mistra Slovenska, tak si nemyslím, že by to bylo porušení pravidel.
Pokud už si maji psi nezaběhají na tréninku nějak to přežijeme, snad jim stačí ty tréninky, které jim děláme doma.
Když vidím nespravedlnost mám prostě ” držet hubu a krok” aby se nedej bože někdo náhodou nenaštval?
Jak by se líbilo majitelům chrtů, kdyby seděl v komisi člověk nakloněný spíše nechrtům ( hypoteticky) a zakázal běhat třeba jim?? Bylo by ticho, nebo kravál…... ? Myslím že to druhé.
Pro mě je coursing sport jako každý jiný, neměl by být jen pro “vyvolené”, ale pro širokou veřejnost.
|
|
|
|
|
|
|
|
Štěně
Celkem příspěvků: 14
Registrovaný 12 03 2009
|
...ale dyť se nějaké petice už sepisovaly vloni nebo předloni ještěv režii MSC. Já sem autogramy naháněla taky…
|
|
|
|
|
|
|
|
Trhač
Registrovaný 21 02 2009
|
OK, jestli někdo bude sepisovat novou petici, jsem mu všemožně k dispozici ( nechci se jen vézt, opravdu chci pomoct). Jen má obsluha PC je na základní úrovni a tak nejspíše nebudu schopná vytvořit internetovou verzi hlasování.
Myslím, že hlasů bychom sehnali v této době více než předtím, ale obávám se že ČMKU tuto akci smete ze stolu…ovšem za zkoušku to stojí...

PS pro MEDIKA:
máte moc krásné fotečky, děkuji i za foto svých prďolek..
|
|
|
|
|
|
|
|
Štěně
Celkem příspěvků: 16
Registrovaný 07 06 2010
|
Myslím, že jednou z hlavních českých vlastností je stěžovat si vždy a na vše. Zorganizovat takovouto akci není žádná sranda, osobně, když se někam se svými psy vypravuji, počítám s tím, že se možná vrátím domů až za tmy, navíc mne nikdo nenutí, abych na jeho akci jezdila. Konkrétně v coursincích se s technickými i organizačními problémy můžeme setkat dost často, ale rozhodně o ně nikdy organizátor neusiluje a ani o to, aby mu pak všichni účastníci nadávali, že něco nezvládl. Navíc se domnívám, že mezi organizátory tohoto závodu zdaleka nebyli samí chrtaři.
Milí nechrtaři, smiřte se už prosím s tím, že coursing zde nebyl jako “každý jiný sport pro všechna plemena”, ale byl vymyšlen jako ZKOUŠKA PRACOVNÍCH VLOH CHRTŮ. To, že se dnes chce každý se svým psem účastnit všeho a chce být všude vítán, je trošku naivní představa, která se stává realitou pomalu, ale jistě. Buďte proto rádi, že se vše hýbe směrem jakým se to hýbe, rozumní lidé ať mají rozumné připomínky a ono to půjde.
Bylo by možná na místě, uvědomit si, že coursing rozvíjí takové vlastnosti psa, jakými jsou samostatnost a schopnost lovu a že je to aktivita, která psům zvedá sebevědomí. Rozmyslete si, prosím, s ohledem na ostatní chovatele a majitele zvířat, jestli je toto u vašeho pitbula, německého ovčáka, luisianského leopardího psa, rotvajlera… potřeba rozvíjet. I canicross, dogtrekking, agility… jsou pěkné sporty, které navíc zlepšují přímý vztah mezi páníčkem a jeho psem a pro dnešní společnost je jejich přínos bezpochyby mnohem větší, než to, že má váš pes plný počet bodů za to, že má vynikající talent lovit a zabíjet a že za to třeba v budoucnosti získáte CACIL.
|
|
|
|
|
|
|
|
Štěně
Celkem příspěvků: 14
Registrovaný 12 03 2009
|
Internetovou podobu petice nééé ! Hrozí zavirování aj. škaredosti ( jako např. u petice proti změně v IPU ohledně ” kousání ” ).....Když už, tak jedině písemná forma
|
|
|
|
|
|
|
|
Trhač
Registrovaný 21 02 2009
|
Iveta K. - 07 červen 2010 12:46 Myslím, že jednou z hlavních českých vlastností je stěžovat si vždy a na vše. Zorganizovat takovouto akci není žádná sranda, osobně, když se někam se svými psy vypravuji, počítám s tím, že se možná vrátím domů až za tmy, navíc mne nikdo nenutí, abych na jeho akci jezdila. Konkrétně v coursincích se s technickými i organizačními problémy můžeme setkat dost často, ale rozhodně o ně nikdy organizátor neusiluje a ani o to, aby mu pak všichni účastníci nadávali, že něco nezvládl. Navíc se domnívám, že mezi organizátory tohoto závodu zdaleka nebyli samí chrtaři.
Milí nechrtaři, smiřte se už prosím s tím, že coursing zde nebyl jako “každý jiný sport pro všechna plemena”, ale byl vymyšlen jako ZKOUŠKA PRACOVNÍCH VLOH CHRTŮ. To, že se dnes chce každý se svým psem účastnit všeho a chce být všude vítán, je trošku naivní představa, která se stává realitou pomalu, ale jistě. Buďte proto rádi, že se vše hýbe směrem jakým se to hýbe, rozumní lidé ať mají rozumné připomínky a ono to půjde.
Bylo by možná na místě, uvědomit si, že coursing rozvíjí takové vlastnosti psa, jakými jsou samostatnost a schopnost lovu a že je to aktivita, která psům zvedá sebevědomí. Rozmyslete si, prosím, s ohledem na ostatní chovatele a majitele zvířat, jestli je toto u vašeho pitbula, německého ovčáka, luisianského leopardího psa, rotvajlera… potřeba rozvíjet. I canicross, dogtrekking, agility… jsou pěkné sporty, které navíc zlepšují přímý vztah mezi páníčkem a jeho psem a pro dnešní společnost je jejich přínos bezpochyby mnohem větší, než to, že má váš pes plný počet bodů za to, že má vynikající talent lovit a zabíjet a že za to třeba v budoucnosti získáte CACIL.
Ano, jistě máte pravdu v tom, že když jedeme na akci a to hlavně v coursingu musíme počítat s tím, že se zdržíme- ale zdržení o čtyři hodiny je opravdu hodně- nezlobila technika, ani počasí, ale lidi.
Ke zdržení došlo dopoledne, kdy si stěžovali majitelé chrtů, ne my ” nechrtaři”. ( tuším že šlo o běh tří psů- afgánských chrtů)
Navíc nebyli nemile překvapeni jen nechrtaři jak píšete, ale taky hodně těch, kteří mají chrty.
Že není lehké zorganizovat takovou akci to snad pochopí každý- i já teď připravuji s kamarádkou klubovou výstavu a vím jaká je to dřina- s čím ale musím počítat je to, že se mě lidi mohou zeptat a taky že se ptát budou- a já jim mám jako pořadatel odpovědět…a to co nejlépe a pokud možno slušně.
Pokud ne, kazím tím jen dobré jméno akce..
K tomu, že coursing tady není jako sport pro všechny psí plemena.. to jste myslela jako legraci? Bohužel pravděpodobně ne.
Pokud to berete jako zkoušku pracovních vloh pro chrty, určitě je po obdržení licence a splnění určitých závodů chrt uznán jako chovný, a v případě že licenci nemá je nechovný, že ano?? Protože jestli ne, tak je to jen sport a nic víc.
Ano, chci dělat se svými psy sport který je baví. Narostly jim nohy, běhají rádi tak proč jim tu radost brát? Pro pár majitelů chrtů, kteří se dívají na ostatní přes prsty, jen proto že nemají chrty? My jsme na své nechrty hrdí a chceme jim dopřát tolik pohybu, kolik to půjde.
A ano, chodím s nimi i na agility a taky jsme docházeli na běžný výcvik, kde dělaly vše krom obran ( páč na to jsou opravdu mrňavý)
Pro Clarisu- OK, zkusím napsat kolegyni na klub, teď mi podávala žádost na udělení výjimky v nošení náhubku, myslím že další žádost už jí nezabije…. . Navíc jí poprosím, ať mi pošle předlohu a odešlu to na chovatelské kluby plemen které běhají, ať se taky připojí- díky za tip.
|
|
|
|
|