3 z 8
3
Grand Prix Anubis

Posláno: 08 červen 2010 16:06   [ Ignorovat ]   [ # 31 ]
Štěně
Rank
Celkem příspěvků:  3
Registrovaný  08 06 2010

Dobrý den všem, chrtařům i nechrtařům.
Osobně jsem měl tu “čest” a na Coursingu v Rybníkách jsem byl přítomen od 6:30 do 22:00 hodin.
Původní záměr pořadatelů byl asi úplně jiný, 3 tratě, jedna pro chrty, druhá pro nechrty a třetí na licenční a tréninkové běhy… Už od počátku se mi tato myšlenka zdála lehce utopická, protože se občas na pořádání coursingu podílím a vím co je s tím za starosti…Po pondělním telefonátu s jednou z organizátorek, kdy jsem se dozvděl že nemá žádný záložní naviják ani žádné kladky a náhradní baterie, mi začalo být lehce ouzko…. (přislíbil jsem jí zabezpečení jedné trati a v uterý ráno jsem odjížděl na služební cestu do Německa) ve středu Eva D. na rychlo stahovala náš prastarý tréninkový naviják z Hradce Králové aby bylo možno alespon na něčem odběhat licenční zkoušky a tréninky, jenže to jsme neveděli že budou pouze 3 rozhodčí z toho jeden rozhodčí nebude posuzovat “nechrty”...
Osobně si myslím že největším problémem akce byla souhra obsluhujícího personálu a pořadatelů, zbytečné prostoje mezi běhy, zbytečné přestávky mezi jednotlivými koly, prostoje při vyhlašování apod… Technika v rámci možností fungovala jak měla.

Co se týká druhé části diskuze…. jsem pro běhání nechrtů... když na to má majitel nervy a psa to baví... tak ať běhají grin  Horší je ta legislativní stránka….

Možná to sem nepatří, ale ..... Kdyby někdo z Vás měl zájem o nějaké “tréninky” a věděl o nějakém pěkném a dostupném prostoru v Praze a Středních čechách….rádi s navijákem přijedeme a můžeme si zaběhat, o víkendu, v týdnu… děláme to pro radost našich miláčků
COURSINGU ZDAR   JAK TOMU CHRTÍMU TAK I TOMU NECHRTÍMU
Pavel J.

Podpis 

Posláno: 08 červen 2010 17:34   [ Ignorovat ]   [ # 32 ]
Zdatný pes
RankRankRank
Celkem příspěvků:  56
Registrovaný  25 05 2009

Myslim, ze zde resime dve temata - samotnou akci, ktera ocividne neprobehla dle ocekavani mnohych majitelu - a verim tomu, ze to nebylo kvuli tomu, ze nekdo je chrt a nekdo nechrt, ale kvuli tomu, ze usporadat jakouko-li hromadnou akci je velmi narocne - stoji to spoustu casu, penez a samozrejme take tolik opominany cas tech, kteri se do toho daji - budme uprimni, mnohdy jsme velmi neprijemni, kdyz neco neprobiha dle nasich predstav. Z tohoto duvodu si vazim vsech, kteri pro nas neco delaji.

Ovsem velmi zarazejici je prispevek Ivety K. - kolik jste Iveto mela catahoul, pitbulu, ovcaku, ze si zde troufate tvrdit, jake pudy to v nich probouzi ? Vas prispevek mi pripada dosti irelevantni i ve vztahu k tomu, jak se coursing a dostihovy sport prezentuje. Osobne jsem byla svedkem toho, jak fena barzoje dotahla domu srnci, kterou predtim ustvala a prokousla ji hrdlo. Takze vezmu-li to logicky, v nechrtich plemenech coursing vyvolava negativni ucinky, kdezto u chrtu je toto chovani normalni - forma matematicke dedukce. Mne osobne se chrtaci moc libi - vzdyt mam doma napul chrtku grin. Zazila jsem chrtku i na dogtreku a byla uzasna - sice rasu nedosla, ale mela snahu a nakonec ji vsichni za vykon tleskali.  A tak to ma byt - na coursing bychom meli jezdit kvuli psum, ne knuli jesitnosti panicku, kteri maji potrebu si prostrednictvim sveho psa neco dokazovat. BTW jsem na coursingu zazila i chrtaky, ktere to absolutne nebavilo - a co je na tom spatneho ? Holt mame porad pocit, ze psi musime nekam skatulkovat, ale mnohdy je opomijeno to, co psa opravdu bavi - chrit nemusi byt dostihovy bezec, stejne tak jako husky nemusi byt tahoun sprezeni.

To clarisa + jana cesky pes + dalsi poradatele - diky za bajecne akce, ktere pro nas nechrtaky poradate.

Posláno: 08 červen 2010 19:29   [ Ignorovat ]   [ # 33 ]
Zdatný pes
RankRankRank
Celkem příspěvků:  133
Registrovaný  18 03 2009
olina + ája - 08 červen 2010 15:18

BTW jak jste na tom s drapkem Ališounovci? Doufam, ze je vse v poradku.

Blbě  confused
V sobotu večer jsme jeli na pohotovost, v neděli ráno kontrola - a v pondělí si Ali drápek “upravila” podle svého. Dnes opět u veta, dezinfikujeme a bandážujeme, další kontrola ve čtvrtek…

Držte nám palečky, doufám, že alespoň toho Lovce roku stihneme, páč dnes nás vet upozornil, že hojení může trvat až 2-3 týdny red face  snake  snake

Posláno: 08 červen 2010 19:40   [ Ignorovat ]   [ # 34 ]
Zdatný pes
RankRankRank
Registrovaný  25 05 2009

na prevenci zanetu je uplne super salvej - minuly rok jsem tim patlala ajicku - kdyz mela po zenske operaci. Pak jsme “papali” hodne sejra, tvaroh a moc jsem nedavala granulky - aby to mela zpestrene, tak byly tvaruzky—fuuuuj ..... a do vody jsem ji nalivala trochu repne cerstve stavy .... za 2 tydny byla v plne forme ....., stehy v pohode, stejne tak jizva,  v mezicase vyuzivala privilegia nemocne a valela se po postylce a nechala se opecovatvat grin

Posláno: 08 červen 2010 19:41   [ Ignorovat ]   [ # 35 ]
Zdatný pes
RankRankRank
Registrovaný  25 05 2009

to alisoun - a samozrejme, varene pasicko, to vzdycky brisko potesi grin

Posláno: 08 červen 2010 19:48   [ Ignorovat ]   [ # 36 ]
Zdatný pes
RankRankRank
Registrovaný  18 03 2009

Téééda, my si doma okusujem dráp a tady zatím vykvetla taková diskuze cheese

Co se týče lovu a plemen, která jsou pro něj vhodná: z historického a teritoriálního hlediska je ideálem náš Ališoun. Již kroniky ze 14. století uvádějí, že na území dnešních českých zemí pobíhali a lovili “čeští honební psi” - tj. něco mezi dnešním českým fouskem, německým ohařem a jejich kříženci. Tito psi byli vysoce ceněni u dvora a vyváželi se do okolních zemí...

Buďme trochu patrioti - žádný český chrt přece není - chcete-li v Čechách na lov nebo na coursing, pak jedině s Ališounem   grin  grin  grin

Posláno: 08 červen 2010 19:55   [ Ignorovat ]   [ # 37 ]
Zdatný pes
RankRankRank
Registrovaný  25 05 2009

nono grin a co teprve ajicka grin tak trochu chrtka a castecne oharka ... proste nase puntickate slecny jsou nej grin

Posláno: 08 červen 2010 20:52   [ Ignorovat ]   [ # 38 ]
Štěně
Rank
Celkem příspěvků:  6
Registrovaný  03 10 2009

Vážené dámy,
mám čím dál tím větší pocit, že se pouze chytáte za slovo a prvotní cíl této diskuze je odventilovat vztek (možná oprávněný). Jediný konstruktivní příspěvek je návod jak zlegalizovat coursig pro další plemena než chrty.
Velice by mě zajímalo kolik z Vás co kritizujete, jste pořádali nějakou psí akci, nebo se aspoň podíleli na počáteční přípravě a organizaci, případně sháněli sponzory?! Předpokládám, že asi většina NIKDY.
Sama jsem ze zpoždění a organizace nadšená nebyla, ale nedovolila bych si “plivat” na pořadatele, protože sama bych takou akci nebyla ochotna pořádat.
Proto bych pro Vás měla návrh: místo nadávání, zvedněte svoje pozadí od počítače a uspořádejte své závody dle Vašich představ a nebudete se muset rozčilovat.

Posláno: 08 červen 2010 21:12   [ Ignorovat ]   [ # 39 ]
Trhač
RankRankRank
Celkem příspěvků:  152
Registrovaný  26 06 2009
Qinta - 08 červen 2010 20:52

Vážené dámy,
mám čím dál tím větší pocit, že se pouze chytáte za slovo a prvotní cíl této diskuze je odventilovat vztek (možná oprávněný). Jediný konstruktivní příspěvek je návod jak zlegalizovat coursig pro další plemena než chrty.
Velice by mě zajímalo kolik z Vás co kritizujete, jste pořádali nějakou psí akci, nebo se aspoň podíleli na počáteční přípravě a organizaci, případně sháněli sponzory?! Předpokládám, že asi většina NIKDY.
Sama jsem ze zpoždění a organizace nadšená nebyla, ale nedovolila bych si “plivat” na pořadatele, protože sama bych takou akci nebyla ochotna pořádat.
Proto bych pro Vás měla návrh: místo nadávání, zvedněte svoje pozadí od počítače a uspořádejte své závody dle Vašich představ a nebudete se muset rozčilovat.

Trochu přísné, hodně přesné  wink

při velmi nepříjemné konfrontaci na nedávném coursingu, kdy jsem jako pořadatel upozornila jednu majitelku na nevhodné chování a nechala se vyprovokovat, jsem jí neuváženými slovy sdělila, že rozdíl mezi námi je ten, že ona pro mě nedělá nic a já tam i pro ní lítám celý den, a jestli si to nechce někdy vyměnit, dostalo se mi dost dobré odpovědi .... “přece nenechám svého psa doma nebo zavřeného celý den v autě”. A přesně o tom to je!

Posláno: 08 červen 2010 21:49   [ Ignorovat ]   [ # 40 ]
Štěně
Rank
Celkem příspěvků:  3
Registrovaný  08 06 2010

Techniky je dost.. to je pravda, ale druhá otázka je co je ochoten pořadatel zaplatit…

“každá sranda něco stojí”  grin

Podpis 

Posláno: 09 červen 2010 00:40   [ Ignorovat ]   [ # 41 ]
Štěně
Rank
Celkem příspěvků:  16
Registrovaný  07 06 2010
olina + ája - 08 červen 2010 17:34

Ovsem velmi zarazejici je prispevek Ivety K. - kolik jste Iveto mela catahoul, pitbulu, ovcaku, ze si zde troufate tvrdit, jake pudy to v nich probouzi ? Vas prispevek mi pripada dosti irelevantni i ve vztahu k tomu, jak se coursing a dostihovy sport prezentuje. Osobne jsem byla svedkem toho, jak fena barzoje dotahla domu srnci, kterou predtim ustvala a prokousla ji hrdlo. Takze vezmu-li to logicky, v nechrtich plemenech coursing vyvolava negativni ucinky, kdezto u chrtu je toto chovani normalni - forma matematicke dedukce. Mne osobne se chrtaci moc libi - vzdyt mam doma napul chrtku grin. Zazila jsem chrtku i na dogtreku a byla uzasna - sice rasu nedosla, ale mela snahu a nakonec ji vsichni za vykon tleskali.  A tak to ma byt - na coursing bychom meli jezdit kvuli psum, ne knuli jesitnosti panicku, kteri maji potrebu si prostrednictvim sveho psa neco dokazovat. BTW jsem na coursingu zazila i chrtaky, ktere to absolutne nebavilo - a co je na tom spatneho ? Holt mame porad pocit, ze psi musime nekam skatulkovat, ale mnohdy je opomijeno to, co psa opravdu bavi - chrit nemusi byt dostihovy bezec, stejne tak jako husky nemusi byt tahoun sprezeni.

To clarisa + jana cesky pes + dalsi poradatele - diky za bajecne akce, ktere pro nas nechrtaky poradate.

No to jsem si naběhla, koukám grin k tomu, že jsem napsala do této diskuse mne vyprovokovalo to, že v každém třetím příspěvku obrazně řečeno, se člověk dočte “chrtaři nás nemají rádi (což tak vůbec necítím) a nechápeme proč, vždyť coursing je sport pro všechny psy”. Tedy jsem si dovolila podotknout, že coursing byl vymyšlen původně pro chrty. Všichni psi jsou šelmy, tedy mají předpoklad coursingovou dráhu s větším či menším nadšením proběhnout a střapentli ulovit, to je přece úplně jasné. To, že chovám chrty neznamená, že nemám jiné psy ráda, již v kočárku jsem jezdila s mamkou na cvičák a řadu let žila vedle jejích služebních německých ovčáků, měli jsme dogu, baseta, bostona, bedlingtona, šeltičku, naháčky, 6 let jsme závodili s našimi pejsky v agility a nyní 6. rokem jezdím se svými chrty na dostihy. A ano, máte pravdu, chrti skutečně loví. A říkejte si co chcete, pes, který jezdí pravidelně na dráhu získává určité zkušenosti a reflexy, jakými jsou například rychlost vyběhnutí za pohybujícím se předmětem či zvířetem a opět zopakuji zvyšující se sebevědomí. Chovatelé chrtů jsou také dost specifickou skupinou chovatelů, která velmi řeší, kde a zda vůbec může své psy z vodítka pustit, téměř každý chrt je schopný zajíce či srnu dohnat a zabít. Ale pouze v opravdu výjimečném případě napadne chrt jiného psa, zato jsem před 14ti dny viděla, jak německá ovčačka tady jednoho frajírka ze sídliště zakousla paní malého voříška, kterého měla na vodítku. A co jsem chtěla svým příspěvkem říci je to, zda je v dnešní sídlištní době potřeba, aby se tyto reflexy trénovaly u plemen, která mohou být většině jiných plemen nebezpečná. Podívejte se do statistik, kolik vipetů tam najdete, že zakousli dítě nebo někomu roztrhali psa. Neznám ani jediného vipeta, co by zakousl byť maličkého jorkšíra, maximálně kočku. Luisianského leopardího psa má náš soused a tento pes mu ve svých 3 letech, tedy po třech letech bezproblémového soužití tak pokousal jeho druhého psa, 14ti letého rotvajlera, že tohoto psího dědouška musel nechat okamžitě utratit. Pitbul vloni napadl německého ovčáka mého přítele, ale ovčák se nedal a tak pitbul skončil na veterině se 60ti stehy na krku a ovčoun s roztrženou nohou. Prostě je to můj názor, že rozvíjet jisté reflexy u těchto plemen psů, je ZBYTEČNÉ, šiba inu je úplně jiná sorta, sama jsem psala, že v mých očích je coursing nejvhodnější pro malá plemena nechrtů. Trošku mi to připomíná loňské vyhlašování výsledků 100km dogtrekkingu, kde se na 3. místě umístila dívčina s jezevčíkovitým voříškem, který měl okolo 30cm v kohoutku a pro cenu jej musela nést, protože pes si každé dva kroky lehal a to už byl po noci vyspalý. Panička sklidila ohromný potlesk, což já osobně nechápu, ten pes byl bezesporu chudák, který se z toho vejšlapu dva týdny vzpamatovával. Prostě rozum a soudnost je potřeba všude a to že mají vesměs už všechna plemena kdekoliv dveře dokořán neznamená, že se pro danou aktivitu všichni hodí, byť je mi jasné, že mne tu zase všichni ušlapete že zrovna ten váš pitbul nezakousne ani myš. Zkušeností málo nemám, za těch něco přes 30 let co jsem na světě, žijeme doma (doma, ne že by byli na zahradě) neustále se smečkou minimálně 6 psů a většinu víkendů v životě jsem trávila na cvičáku nebo jiných kynologických akcích mezi spoustou různých plemen. Je to pouze můj názor, k jehož napsání mne vyprovokovaly tady ty takřka nenávistné příspěvky typu, že “my jsme hrdí na to, že nemáme chrty a přesto jsme na coursingu úžasní a proto nás nemohou chrtaři vystát”. Toť vše, už se raději zase klidím LOL

Posláno: 09 červen 2010 06:30   [ Ignorovat ]   [ # 42 ]
Trhač
RankRankRank
Celkem příspěvků:  253
Registrovaný  21 02 2009

Paní Iveto,

takhle jsem to tedy nenapsala, poněkud jste to vytrhla z kontextu- ano jsem hrdá na svoje psy a je mi jedno, jestli jsou to chrti, nechrti, nebo oříšci- mám je ráda úplně stejně jak vy ty svoje pejsky a nemyslím, že bych se za to měla stydět.
Navíc tvrdit, že rivalita mezi dvěma skupinami účastníků coursingových závodů není je opravdu slepé.
Neříkám, že chyba je vždy na straně majitelů oficiálních “běhacích” plemen, určitě se ale najdou MEZI OBĚMA tábory lidi, kteří se nechovají správně.

Jinak pitbul ( a i jiné plemena) je vůbec plemeno, do kterého člověk nevidí- manžel jej měl s předchozí partnerkou… celý život byl OK a pak najednou začal vyvádět, utíkal, kousal- prostě po pátém roce života mu ” hráblo ” v palici a byl nezvladatelný.. a nikdo neví proč.
Já se svými psy naopak podporu povahy potřebuju, protože moje fena byla až do jednoho roku jen roztřesený uzlíček nervů...

Posláno: 09 červen 2010 06:40   [ Ignorovat ]   [ # 43 ]
Trhač
RankRankRank
Celkem příspěvků:  152
Registrovaný  26 06 2009

No to jsem si naběhla, koukám grin k tomu, že jsem napsala do této diskuse mne vyprovokovalo to, že v každém třetím příspěvku obrazně řečeno, se člověk dočte “chrtaři nás nemají rádi (což tak vůbec necítím) a nechápeme proč, vždyť coursing je sport pro všechny psy”. Tedy jsem si dovolila podotknout, že coursing byl vymyšlen původně pro chrty. Všichni psi jsou šelmy, tedy mají předpoklad coursingovou dráhu s větším či menším nadšením proběhnout a střapentli ulovit, to je přece úplně jasné. To, že chovám chrty neznamená, že nemám jiné psy ráda, již v kočárku jsem jezdila s mamkou na cvičák a řadu let žila vedle jejích služebních německých ovčáků, měli jsme dogu, baseta, bostona, bedlingtona, šeltičku, naháčky, 6 let jsme závodili s našimi pejsky v agility a nyní 6. rokem jezdím se svými chrty na dostihy. A ano, máte pravdu, chrti skutečně loví. A říkejte si co chcete, pes, který jezdí pravidelně na dráhu získává určité zkušenosti a reflexy, jakými jsou například rychlost vyběhnutí za pohybujícím se předmětem či zvířetem a opět zopakuji zvyšující se sebevědomí. Chovatelé chrtů jsou také dost specifickou skupinou chovatelů, která velmi řeší, kde a zda vůbec může své psy z vodítka pustit, téměř každý chrt je schopný zajíce či srnu dohnat a zabít. Ale pouze v opravdu výjimečném případě napadne chrt jiného psa, zato jsem před 14ti dny viděla, jak německá ovčačka tady jednoho frajírka ze sídliště zakousla paní malého voříška, kterého měla na vodítku. A co jsem chtěla svým příspěvkem říci je to, zda je v dnešní sídlištní době potřeba, aby se tyto reflexy trénovaly u plemen, která mohou být většině jiných plemen nebezpečná. Podívejte se do statistik, kolik vipetů tam najdete, že zakousli dítě nebo někomu roztrhali psa. Neznám ani jediného vipeta, co by zakousl byť maličkého jorkšíra, maximálně kočku. Luisianského leopardího psa má náš soused a tento pes mu ve svých 3 letech, tedy po třech letech bezproblémového soužití tak pokousal jeho druhého psa, 14ti letého rotvajlera, že tohoto psího dědouška musel nechat okamžitě utratit. Pitbul vloni napadl německého ovčáka mého přítele, ale ovčák se nedal a tak pitbul skončil na veterině se 60ti stehy na krku a ovčoun s roztrženou nohou. Prostě je to můj názor, že rozvíjet jisté reflexy u těchto plemen psů, je ZBYTEČNÉ, šiba inu je úplně jiná sorta, sama jsem psala, že v mých očích je coursing nejvhodnější pro malá plemena nechrtů. Trošku mi to připomíná loňské vyhlašování výsledků 100km dogtrekkingu, kde se na 3. místě umístila dívčina s jezevčíkovitým voříškem, který měl okolo 30cm v kohoutku a pro cenu jej musela nést, protože pes si každé dva kroky lehal a to už byl po noci vyspalý. Panička sklidila ohromný potlesk, což já osobně nechápu, ten pes byl bezesporu chudák, který se z toho vejšlapu dva týdny vzpamatovával. Prostě rozum a soudnost je potřeba všude a to že mají vesměs už všechna plemena kdekoliv dveře dokořán neznamená, že se pro danou aktivitu všichni hodí, byť je mi jasné, že mne tu zase všichni ušlapete že zrovna ten váš pitbul nezakousne ani myš. Zkušeností málo nemám, za těch něco přes 30 let co jsem na světě, žijeme doma (doma, ne že by byli na zahradě) neustále se smečkou minimálně 6 psů a většinu víkendů v životě jsem trávila na cvičáku nebo jiných kynologických akcích mezi spoustou různých plemen. Je to pouze můj názor, k jehož napsání mne vyprovokovaly tady ty takřka nenávistné příspěvky typu, že “my jsme hrdí na to, že nemáme chrty a přesto jsme na coursingu úžasní a proto nás nemohou chrtaři vystát”. Toť vše, už se raději zase klidím LOL

Klobouk dolů, pěkně napsané, přesně tak to vnímám, člověk nevyšlechtil stovky plemen na to, aby z nich nakonec udělal všestranné. A přesto, že je mi jasné, že lovit kůžičku musí bavit snad každého temperamentního psa, není to tak samozřejmé. Už jsem četla třeba i dotaz na jiném foru: “od té doby, co jezdíme na coursing, nám náš pes začal honit cyklisty, jak ho to odnaučit?”

Jsem ráda za každého aktivního pejskaře se srdcem na pravém místě, co si jen nehoní vlastní ego, ale možností je dnes tolik, že by se nemělo zapomínat na to, co je pro které plemeno vhodné a přirozené. smile

Pro chrta je to bezpochyby coursing a dostihy!!! A že se najdou vyjímky, které cvičí agility a skládají zkoušky poslušnosti, je fajn. Najde se tu někdo, kdo mi upřímně a bez ohledu na to, jakou námahu by to stálo pánečka, napíše jednu jedinou aktivitu, která je pro jeho plemeno z pohledu konstituce, kondice a povahy vhodná?

Posláno: 09 červen 2010 07:08   [ Ignorovat ]   [ # 44 ]
Zdatný pes
RankRankRank
Registrovaný  18 03 2009

No, pro našeho loveckého psa je tou základní přirozenou aktivitou lov - tedy coursing. Více než 50% plemen bylo původně loveckých.

Přikládám odkaz na článek rakouského odborníka na kynologii - Běhání pro všechny
http://www.arh-marchegg.at/pdf/warum_hundesport_racing_fuer_alle.pdf

Přijde mi lepší, když si pes své přirozené potřeby vybije kontrolovaně tam, kde je to vhodné, tj. na dráze. S coursingem jsme začali až po základním výcviku poslušnosti, Ali nehoní ani běžce ani bruslaře. Moc dobře ví, co se smí a co ne.

Myslím, že nejde ani tak o to, že některá plemena by byla pro coursing vyloženě nevhodná, problémy působí spíš nesoudní a nezodpovědní páníčci.

Posláno: 09 červen 2010 07:10   [ Ignorovat ]   [ # 45 ]
Trhač
RankRankRank
Celkem příspěvků:  253
Registrovaný  21 02 2009

No já ráda napíšu- pro moje psy je bohužel vhodné tak agility.
Dělali jsme i běžný výcvik- z toho důvodu že moje mladší fenka byla velice bojácná, tak ať si zvyká na lidi a psy, pak jsme začali dělat agility, to jim celkem jde.
No jinak jsou krysaříci spíše gaučáci- aspoň od všech našich známých- v čechách mají sice skupinu, která chodí na tréninky ” krysingu ” ( tak říkají coursingu pro krysaříky), ale jen rekreačně- nechtějí investovat do náhubků, které potom někde poztrácí.

3 z 8
3

©2010 ČESKÝ PES CMS 0.2365s RSS 2.0 Atom feed