Bohužel se stále častěji setkávám s tím, že méně aktivní majitelé ani netuší, že je třeba pro coursing nějak trénovat. Teda u chrtů to vědí, jsou naučení z rovinových drah. Ale na coursingu vídám majitele, kteří uváží svého psa u stolu s výhledem na dráhu, spoléhají na jeho poslušnost, pak jdou rovnou odběhnout běh, psa dovedou zpátky na místo, zalijí ho uříceného vodou,a nejdou ho ani vydýchat, zbytečná námaha. V takovém případě je mi jasné, že i příprava psa se rovná nule . Upřímně, jak jste na tom vy? Zlepšujete od jara do podzimu kondici svých psů systematickou přípravou a pečujete tak o jejich zdraví? Jakým způsobem?
No my fakt začínáme s dlouhými výlety a tréninkem až na jaře- ty naše teliny sníh opravdu nemusí a na dlouhé procházce by mi prochladly.
Jinak každý den tak minimálně hodinu až hodinu a půl venku na procházkách, házíme frisbee, balonek apod, a snažíme se aspoň jednou týdně jim natáhnout dráhu ( běháme s povolením v areálu místní školy) není moc dlouhá, tak 300 metrů, ale běží 2x, tak si myslím že je to lepší než drátem do oka…
Teď jen doufat, že mě tu nikdo neukamenuje, že je to málo. Zatím se mi nestalo, že by nemohly někde doběhnout..a na to že jsou to pidipsi, tak mají kondici dobrou ( i “svaly”)
A s vydýcháním- my to bereme jako běžnost a psy pokud je horko namočím raději před, než po závodě- tam bych se bála teplotního šoku..
Jo s PS: Když prší, tak ven opravdu nechodíme, déšť mají ještě méně raději- to už radši ten sníh.
Dobrá práce . A konkrétně na vašich prccích je to vidět! Děláte víc než já pro své whippety . Jinak nejsem zastáncem zimních akcí, zimní klid prospěje všem.
No tak koukám, že (jako obvykle) půjdu proti proudu, já beru coursing jako odpočinkovou letní aktivitu, na střídačku s dogtrekkingovými procházkami. Naopak na podzim pro nás sezóna nekončí, ale začíná. Takže od podzimu zapřaháme, podle nálady, tak 2x - 3x týdně, o víkendu buď závody (musherské), nebo trek, nebo coursing, v létě odpadá ten zápřah, ale zase přidáváme plavání.
V poslední době jsem zaznamenala i kondiční cvičení pro psy, na principu lidských gymnastických balonů, různé vzduchem naplněné polštáře, balony, válce… Jen se mi k tomu nepodařilo sehnat žádné postupy nácviku, takže kdybyste někdo něco měli, ráda bych to omrkla.
My se dostaneme na coursing 2-3x měsíčně. Jinak trénujeme pořád stejně - každý den 2-3 hodiny procházky na volno, o víkendu víc (v zimě max 1h venku v jednom kuse). O prázdinách navíc chodí Ali s Pepou každý den běhat 6-8 km + plavat k řece.
My víceméně také začínáme s tréninkem po té, co sleze sníh. Samozřejmě takové hospání v čerstvě napadlém sněhu je dost příjemné a hodně se u něj pobavíme. Pokud počasí přeje vydáme se na klidnou vyjíždku na koních i se psem a od jara intenzivně běháme s našimy čtyřnohýmy kamarády. Běh u kola a pak i výše uvedené vyjíždky na koních i v rychlejším tempu. Děláme i agility, což je tedy se salukou hodně zajímavá podívaná :-D
JInak se snažíme mít psa na volno, aby se mohl pořádně proběhnout, samozřejmě jen v místech, kde je to bezpečné. Když je nálada, tak si i zaplaveme.Letos jsme coursingům moc nedali.. :-( doufám, že se to změní brzy změní. Protože fyzičku máme opravdu dobrou, tak by byla škoda toho nevyužít ;-)
No Gwen, proti dogtrekkingu je coursing opravdu jen odpočinek. A když k tomu přidáš zápřah a plavání, myslím že to trénink zastoupí ažaž...
My plavání nedáváme- v řece je moc silný proud a ve stojaté vodě dravci- a já si psy nenechám sežrat nějakou rybou….
Dle mého člověk který s hafošem netrénuje aspoň trochu si tak akorát říká při coursingu o pořádný úraz- má k němu rozhodně blíže, než když se psem něco podniká..
Už dlouho hledám někoho, kdo by mi se psy běhal, já bohužel nemůžu ani běhat, ani jezdit na kole :-( Tak trénujeme aspoň tak, že hážeme klacky, což Pingu i mlaďoch zbožňují ze všeho nejvíce. Plavání Pingu na chuť nepřišel, ale asi to znovu zkusím, třeba změnil názor, s mladým jsem to ještě nezkoušela. Trénovat za střapečkem máme možnost jen na trénincích ČP, ale to už se na Přerovsku dost dlouho nekonalo Mám trochu výčitky, že toho děláme málo, ale holt tolik, na kolik stačím
my to taky řešíme házením klacíků a hlavně šišek, z kopečka do kopečka, přes léto občas plavání. Holky se hodně naběhají při společných hrách, kdy jak šílenci lítají do kolečka a loví se navzájem :D Cristel je lehoučká a s vytrvalostí nikdy neměla problém, navíc je od malička hyperaktivní (Frenzy je ještě víc než to, ale to už nevím, jak se tomu říká ), takže spíše je brzdíme než přidáváme.
Běžný provoz je u nás tak 2-3 hodiny procházka bez vodítka, v parku. Gad prohání veverky, občas nějakého psa, někdy si udělá kolo sám od sebe.
Dny, kdy je víc času chodíme do okolních lesů, tak cca 10 km vycházky (já ujdu víc, Gad na jeden zátah moc ne. Ale s pauzou za den 20+ km dává bez problémů. A terén kolem Brna je poměrně kopcovitý, takže i 10 km stačí). Případně o víkendech do lesa, kde toho nachodí víc.
Celý rok jezdíme na coursingové tréninky jak to jde. Přes léto klidně každý víkend, v zimě stačí jednou za 3-4 týdny, jen aby si protáhl nohy. Letos začal i plavat, ale jen za mnou…. takže jen když je teplo.
Ke žrádlu (maso + granule, jogurty) přidávám přes sezónu Fitmin Sport, v zimě buď nic, nebo Fitmin Regenerace.
Před během i po běhu chodíme na procházku (nevyklusávám, nestačím mu… já makám na plno, pes tále lehce kluše) na min. 5-10 minut. Když jde jít někam odkud není vidět na dráhu, pouštím z vodítka - vykluše se sám. Namáčím před během, po běhu příp. až po vycházce, pití po běhu taky až po vychladnutí. Poběhová vycházka končí nejdříve po jeho vyvenčení (obvykle se mu po běhu chce čurat).
Zdravím. Tak my na kondičku běháme u kola, v zimě na běžkách. Obratnost trénujeme při házení míčku a talíře. Na to házení stačí malý prostor a páníček se ani nenadře Ty naše bloboně to baví víc než procházka, a jak se Henry snaží ukrást balonek Tonymu, tak po fyzické stránce simulují coursing, kličky, nadbíhačky, zrychlování. No a samozřejmě vymetáme všechny tréninky. K tomu hoši milují terénní turistiku, kde si můžou poskákat po skalách, přes kmeny a podobně. Tońas miluje běhání v hlubokém sněhu. Henry v zimně odpočívá
Peťulo, to zrovna na našem Pingvínovi je vidět, že je celoživotní maniak do chytání klacků (míčků... čehokoliv), protože starty mu teda jdou Ale s tou kondičkou na výdrž právě bojujeme, ale není v mých silách s ním běhat či jezdit na kole :-( Tak asi leda koupit trenažér na běh…
No když vydrží za míčkem běhat dlouho, tak to tu kondičku taky zlepší. Já mám problém, aby mi pesoni u kola klusali. Oni jsu tak pomatení do běhaní, že valí jak o život a v podstatě z nich jsou tažní psi, protože já jim nestačím a tak mě vlečou. Tak se stejně daleko nedostaneme, protože se bojím, aby se neuštvali a vracíme se domů. Naštěstí na to máme super držák, tak je to pro všechny pohodlné.